ŠPIČÁK NA ŠUMAVĚ : HŘEBENOVKA VELKÝ OSTRÝ - VELKÝ KOKRHÁČ - SVAROH

Hřebenovka Velký Ostrý - Velký Kokrháč - Svaroh

Großer Osser (1293 m) – Velký Kokrháč (1229 m) - Svaroh (1334 m)

Podzimní nálada a jedinečnost krajiny jedné z nejkrásnějších šumavských hraničních hřebenovek.

Skalnatý terén doprovází několik stoupání a klesání mezi skalnatými vrcholky a sedly. Divoké lesy se střídají s mýtinami s výhledy na bavorskou stranu do údolí Weißer Regen a na českou stranu do údolí Úhlavy, kde dominuje vodní nádrž Nýrsko.

Nevšední zážitek dotvářejí četné hraniční mezníky, které, ač účelově osazené k vytýčení státní hranice, jakoby od pradávna byly s touto krajinou sladěné. Nedávno byly bavorskou stranou některé do skály vytesané historické znaky vymalovány.

Prostřednictvím objektivu fotoaparátu si projděte i vy trasu mezi hraničními mezníky od čísla 23 (na Großer Osser) do čísla 30 (na Svarohu).

Fotogalerie zde…

Text a foto: František Janout, ŠumavaNet.CZ

A jakým způsobem tuto překrásnou hřenenovou trasu absolvovat?

Fotograf František Janout to vyřešil takto: "Na Ostrý jsem vyšel jsem z parkoviště v Lohbergu, kde jsem nechal auto, odtud jsem došel po hřebeni na Svaroh a odkud jsem sešel na parkoviště Scheiben, kde jsem ráno při cestě autem do Lohbergu nechal kolo, takže jsem se na něm mohl v pohodě po silnici vrátit k autu."

Dodejme tedy, že toto lze doporučit jen zdatným turistům.

"Fotky z mého pohledu vystihují podzimní náladu a jedinečnost krajiny na této jedné z nekrásnějších hraničních šumavských hřebenovek. To vše doplněné a jakoby záměrně, ale přesto bezděčně sladěné s hraničními mezníky od čísla 23 (na Velkém Ostrém) do čísla 30 (na Svarohu)."

 


Připravuje: Informační server ŠumavaNet.CZ
Webdesign & hosting: ŠumavaNet.CZ